Nøttesteik

Planlegger du kjøttfri jul? Da er nøttesteik et morsomt og smakfullt alternativ. Og det er mye lettere å lage enn det kanskje høres ut. Det er enklere enn å bake et brød, så hvis du kan å bake, kan du også å lage nøttesteik.


Stemmer: 16
Rating: 5
Deg:
Rating: 5
Deg:
Rate this recipe!
Rett og region
Forberedelsestid |
15 minutter |
Lagetid |
60 minutter |
Totaltid |
75 minutter |
Porsjoner |
skiver
|
Ingredienser
- 300 g sopp, feks. sjampinjong deles i kvarte skiver
- 60 g stangselleri
- 60 g gulrot
- 50 g grønnkål eller spinat
- 100 g store havregryn
- 100 g valnøtter
- 100 g bokhvetemel finnes ofte i glutenfrihylla i vanlig matbutikk eller helsekost/nett
- 50 g hel bokhvete kjøpes på helsekost eller nett
- 50 g soyaflak kjøpes på helsekost eller nett, eller erstattes med samme mengde havregryn
- 2 store fedd hvitløk
- 20 g tørka sopp
- 3 ss næringsgjær
- 1 ts uraffinert salt jeg anbefaler himalayasalt, kjøpes på helsekost eller nett
- 5 dl vann
- 2 krm rosmarin
- 2 krm malt muskat valgfritt
- 2 krm malt ingefær valgfritt
Rett og region
Ingredienser
|
![]()
Stemmer: 16
Rating: 5 Deg:
Rate this recipe!
|
Framgangsmåte
- Kutt soppen i kvarte skiver og steik på middels varme til alt vannet har fordampa og den har fått en gyllen brunfarge. Strø over litt salt og pepper.
- Kjør alle de andre ingrediensene utenom havregryn, soyaflak og hel bokhvete i ei kjøkkenmaskin, men ikke kjør så lenge at massen blir helt jevn. Du kan også bare finhakke ingrediensene med kniv. Konsistensen er halve moroa her.
- Om du kutter ut de typiske julekrydderne, får du en mild nøttesteik som passer til det meste av tilbehør og en kraftig saus. Om du derimot velger å bruke dem, kan du lage en mildere saus til. Som for eksempel fløtesausen som ligger ute på hjemmesida.
- Ha massen over i en bakebolle og bland inn havregryn, soyaflak og hel bokhvete.
- La stå og svelle i ca. 10 minutter og bland til slutt inn soppen.
- Sett ovnen på 180 grader.
- Ha deigen over i ei brødform på ca 25-30 centimeter.
- La stå i 50 minutter. Sett opp varmen til 210 grader og la stå i ytterligere 10 minutter. Ta nøttesteika ut og la den hvile på rist i ca. 10-15 minutter før du begynner å skjære i den. Server med ovnsbakt blomkål, kålrotstappe, ovnsbakte poteter, fløtesaus og surkål. For eksempel.
Notater
Det finnes flere nettleverandører av økologiske matvarer. Jeg handler av og til på https://www.kinsarvik.no/ eller https://www.okoland.no/
Author: HeleneGuaker