Tamari vs soyasaus

Tamari vs soyasaus

Lurer du på om du skal velge kinesisk soyasaus eller japansk tamari?

Her er noen fakta som kanskje gjør det enklere å velge:

Både tamari og soyasaus er et biprodukt av fermenterte soyabønner, men det er likevel noen forskjeller. Tamari er en tradisjonell soyasaus fra Japan. Den blir lagd av miso*, som er fermenterte hele soyabønner.

Tamari

Tamari er noe mørkere i fargen og rikere på smak enn kinesisk soyasaus. Den har også litt mindre salt, 14 g. salt pr. 100 g. Tamari lages vanligvis uten hvete og er således glutenfri.

Soyasaus

Soyasaus kommer opprinnelig fra Kina og er fermentert brent hvete og soyabønner. Den inneholder 16 g. salt pr. 100 g. (Saltredusert soyasaus har 9 g. salt pr. 100 g.)

Hvem, hva, hvor

I og med at tamari er glutenfritt bruker vi det alltid i våre oppskrifter, sånn at de som er glutenallergikere også kan bruke oppskriftene vi legger ut.

Vi kjøper tamari på velassorterte matbutikker og helsekost.

*Miso kan også brukes som salttilsetning, slik som tamari og soyasaus, men den gir en annen feeling enn soya og tamari. Saltinnhold 10,8 g pr. 100 g.