Fermentering

Fermentering

Vi har fermentert litt av hvert det siste året, men har til nå ikke klart å lage noen oppskrift her på hjemmesiden. Vi tror grunnen til det er fordi fermentering er så enkelt at det egentlig ikke trenger noen oppskrift.

Vi skal likevel gi en liten innføring her.

Hvorfor fermenterer vi?

  1. Fordi det er veldig sunt å spise fermentert mat på grunn av de probiotiske bakteriene som fermenteringsprosessen framkaller.
  2. Fordi det er en enkel måte å (opp)bevare mat på.
  3. Fordi det, når man har smakt det nok ganger, smaker ganske godt.

Lurer du på hva du kan bruke fermentert mat til? Her er en oppskrift du garantert kommer til å digge hvis du savner ost i kostholdet ditt. Du kan naturligvis også bruke fermentert kål som du ville brukt surkål. Se nederst i oppskriften for variasjonstips.

Skriv ut

Fermentering

Fermentert rødkål in the making
Stemmer: 1
Rating: 5
Deg:
Rate this recipe!

Rett og region

Porsjoner

Ingredienser

Rett og region

Porsjoner

Ingredienser

Fermentert rødkål in the making
Stemmer: 1
Rating: 5
Deg:
Rate this recipe!

Framgangsmåte

  1. Finsnitt kålen og ha den i en ren blandebolle. Dryss over salt og la stå i ca. 10 minutter. Vi bruker 1-2 ts salt pr. kålhode. Jo mer salt du bruker, jo enklere er det å få ut vannet av kålen, MEN: De probiotiske bakteriene liker seg best om du ikke bruker store mengder salt.
  2. Sørg for å være helt ren på hendene når du kommer til dette punktet: Nå skal du kna og elte alt du makter, for å få ut vannet av kålen. Du må drive på ei stund, helt til du blir skikkelig sliten i armene og hendene.
  3. Se for deg at du er Askeladden og klemmer vannet ut av osten for å skremme trollet. Når det renner kålvann mellom fingrene dine har du jobbet lenge nok.
  4. Ha kålen og vannet over i et glass med bred åpning, (med mindre du har et eget fermenteringsglass). I en ideell verden har du klemt ut såpass mye vann at det nå dekker kålen. Men det har vi aldri fått til. Cluet her er at det skal være så mye vann at det står litt over kålkanten. Da kommer ikke muggen til. Vi koker derfor litt vann på kjelen som vi kjøler ned, strør litt ekstra salt over kålen og heller over vannet til slutt.
  5. Nå skal glasset stå på benken unna direkte sollys, og putre for seg selv. Dekk åpningen med et lag tørkepapir og sett en strikk rundt.
  6. Når glasset har stått ute i ca. 3 dager kan du se at de flinke bakteriene har gjort jobben sin. Det bobler hvite, fine bobler på toppen av glasset. Nå er den fermenterte maten din klar! Sett den i kjøleskapet med et tett lokk og spis når du føler for.
    Fermentert rødkål in the making
  7. Det som er så bra med å ha mye fermenteringsvann, er at det kan brukes til så mye morsomt! Det gjør seg veldig bra i fermentert ketsjup og i osten vi kaller Ostn't her på sida vår. Sjekk ut linken til denne avhengighetsskapende cashewnøttosten i innledningen.

Notater

Du kan nærmest fermentere alle harde grønnsaker. Lag et eget glass med revet jordskokk eller for eksempel beter. Hvis du ønsker å lage kimchi bruker du finsnittet kinakål, revet gulrot, revet ingefær, finhakket chili og finhakket hvitløk. Det beste av alt er er at du ikke trenger å bruke oppskrift, du bare tar det du føler for og ser hva det blir til. Hvis du skal bruke chilli er det lurt å ikke ta for mye første gang du bruker det, for det kan fort bli for sterkt å spise.  



2 thoughts on “Fermentering”

  • Hei, når du skriver «Dekk åpningen med et lag tørkepapir og sett en strikk rundt.» tar du da ikke å skrur på noe lokk?
    Det holder med kun tørkepapir og strikk? Og
    Byttes tørkepapiret ut iløpet av ukene?
    Tusen takk for veldig god forklaring på hvordan man enkelt kan fermentere 🙂

    • Hei Sofia,
      det stemmer! Jeg bruker ikke lokk de få dagene kålen står ute på benken, og du trenger heller ikke bytte papiret. Etter ca. tre dager er kålen klar og da setter du den i kjøleskap med tett lokk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.