Rehydrert soltørka tomat

Jeg kjøper alltid soltørka tomat som ikke ligger i olje. Dette fordi de ofte kommer i den billigste oljen, som er helt uten smak. I tillegg er det kanskje tilsatt en hel haug med greier for konservering, samt smakstilsetninger. Ulempen med å kjøpe tørre er jo nettopp det: De er fryktelig tørre og ganske skosåleaktige å spise.
Men jeg har et ørlite triks som gjør tomatene til en delikatesse. Les hva jeg gjør for å lage spiseklare og velsmakende soltørka tomater.


Rating: 5
Deg:
Rett og region
Forberedelsestid |
8 timer |
Totaltid |
8 timer |
Porsjoner |
|
Ingredienser
- 50 g soltørka tomat
- vann
- olivenolje extra virgin
Rett og region
Ingredienser
|
![]()
Stemmer: 2
Rating: 5 Deg:
Rate this recipe!
|
Framgangsmåte
- Legg de soltørka tomatene i et glass kaldt vann over natta eller før du går på jobb.
- Etter ca. 8 timer heller du av vannet, men for guds skyld: Ikke tøm det ut i vasken. Det er masse smak – spesielt umami – i dette vannet. Bruk det til neste langtidskokte tomatsaus eller til suppa som trenger en ekstra piff. Det kan fryses helt uten å miste smak!
- Legg de nå rehydrerte tomatene på et glass med den beste olivenoljen du har.
- Disse holder seg ca. 1 uke. Hvis du ønsker å konservere dem kan du ha i litt eddik. Du kan også ha i for eksempel oregano og basilikum hvis du ønsker en ekstra smak av urter. Finhakket hvitløk og chilli er også veldig digg å ha i!
- Server på for eksempel pasta med pesto, på brødskiva, i salat eller på pizza.
Notater
Visste du at soltørka tomat har masse umami? Umami er den femte smaken – i tillegg til salt, søtt, surt og bittert. Men denne umamismaken lar seg ikke beskrive like godt som de fire andre. Det er bare … godt. Og i et plantebasert kosthold er det viktig å bruke nok umami, slik at maten får nok og skikkelig god smak.