Veganske medisterkaker

Veganske medisterkaker

Mora mi pleide å lage medisterkaker iblanda kalkunkjøtt fra gården vår, foredla hos den lokale slakteren. Det var de beste medisterkakene i hele verden. Hver sommer fikk hun bakker med medisterdeig, og vi ungene var med som ivrige hjelpere.

En av oss dytta og stappa deigen ned i den gamle kjøttkverna. Den andre sveiva, og den tredje kappa av medisterdeigpølsa som kom ut av kverna. Mor forma kakene og la dem på et steikebrett. Så stekte de i ovnen ei stund, og var ekle og bleike, men så fikk de en runde i godt smør i steikepanna, og da ble de helt perfekte. Ingenting var som å gomle i seg ei helt fersk medisterkake.

Denne tradisjonen forsvant da slakteren ble lagt ned, og nå eksisterer den bare som et koselig minne. I ei stund nå har jeg derimot forsøkt å forske meg fram til noe som kan minne om mors medisterkaker – i vegansk form. Minnet mitt er naturligvis prega av at det har gått mer enn tjue år siden jeg har smakt den originale varianten, men det jeg har kommet fram til er utrolig nok ganske tett opp til originalen, slik jeg husker den.

Disse veganske medisterkakene er aller best den samme dagen de lages.

Server sammen med helbakte rotgrønnsaker, rødløkkompott og fløtesaus.

Skriv ut

Veganske medisterkaker

Stemmer: 3
Rating: 5
Deg:
Rate this recipe!

Rett og region

Forberedelsestid

10 minutter

Lagetid

60 minutter

Totaltid

80 minutter

Porsjoner

stk

Ingredienser

Rett og region

Forberedelsestid

10 minutter

Lagetid

60 minutter

Totaltid

80 minutter

Porsjoner

stk

Ingredienser

Stemmer: 3
Rating: 5
Deg:
Rate this recipe!

Framgangsmåte

  1. Bland alle ingrediensene i en bakebolle og la stå og svelle på benken i ca. 10-15 minutter.
  2. Sett ovnen på 200 grader.
  3. Form kaker i passende størrelse og legg dem på et bakepapirkledt steikebrett. La stå i ovnen i ca. 15 minutter.
  4. Ta dem ut, snu dem og la stå i nye 15 minutter.
  5. Steik kakene i steikepanne på middels/høy varme, sammen med en rikelig mengde plantemargarin. Steik dem til de har fått en gyllen farge.
  6. Se serveringsforslag i innledningen.

Notater

Hvis det eksisterer et språklig medisterkakepoliti, vil de trolig si at jeg slettes ikke har laget medisterkaker, siden de opprinnelige medisterkakene består av svinekjøtt og store mengder fett. Ja, ja. De smaker kjempegodt og er mye sunnere enn de originale, så jeg kan godt gå i språkfengsel for det.



8 thoughts on “Veganske medisterkaker”

    • Hei Synne! Jeg ville bytta den ut med vanlig gul løk, og hatt i litt mer av malt ingefær og muskat. Tåler du gul løk? Beste hilsen Helene

      • Kan dessverre ikke ha gul løk eller rødløk heller… Kan ha purre og vårløk, men kun det grønne på dem. Tror du det kan byttes ut med det? Evt noe annet? Tåler heller ikke blomkål, som det også veldig ofte er i vegisterkaker. Men skulle så gjerne fått til vegisterkaker som jeg og familien tåler😭

        • Okei nå har vi enda et problem; silketofu er tydeligvis heller ikke OK, men «vanlig» tofu er ok. Vegansk mat byr dessverre på sine utfordringer for folk med irritabel tarm og på FODMAP-diett… Kan man bruke vanlig tofu?:)

          • Jeg har ikke prøvd med vanlig tofu selv, men hvis jeg var deg ville jeg gjort et forsøk! Bokhvetemel har jo en veldig god bindeevne. Jeg kan se for meg at konsistensen blir litt annerledes med vanlig tofu, og kanskje må du bruke mer bokhvete, men det hadde jo vært veldig kult om alle magene i familien din fikk vegisterkaker til jul! Jeg har aldri prøvd hing og måtte ut og google litt. Den skal gi løklignende smak. Jeg har lært at det er lurt å lytte til erfarne fjellfolk, og Ida anbefaler det i kommentaren under! Har du prøvd det før? Det gjør jo ingenting med litt grønne biter hvis du velger å bruke vårløk eller purre heller. Eller så kan du jo bare utelate det og se om du synes det blir godt nok uten. Ønsker deg lykke til og riktig god jul 🙂

  • Jeg brukte vanlig tofu og en god del purre. Det ble veldig bra! Med de to byttene ble de jo altså både low fodmap og frie for løk, i tillegg til glutenfrie, laktosefrie og veganske, helt utrolig! De falt også i smak hos hele familien, og til og med vår kjøtt-elskende far måtte kommentere flere ganger at de faktisk var veldig gode!😃 Det eeneste var at de ble litt for mye stekt i ovnen på den tiden som er oppgitt her, aner ikke om det har noe med byttene av ingrediensene og gjøre eller om det var styrken på ovnen vår😅 men ellers helt topp, bare sykt fornøyd med at vi fant noe alle kunne spise. Takk, og god jul!

    • Så utrolig gøy å høre at det gikk så bra og at alle ble fornøyde! Må teste din versjon asap!! Riktig godt nytt år, og godt mat-år 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.