Raw knekkebrød med rødbeter

Før helga gikk vi inn i ei svært spesiell tid. Hjemmekontor, restriksjoner, karantene. Alt for å bremse smitten av koronaviruset. Dette er noe som påvirker oss alle, og det føles både skummelt og uvirkelig. Jeg har et stort behov for å gjøre noe – for selv om jeg kanskje har mest lyst til å ligge på sofaen – så veit jeg at jeg får det bedre om jeg er virksom.
Kjøkkenskap-raid
For min del betyr det at jeg finner fram det jeg har av mat i skapene og ser hva jeg kan lage av det. I går ble det glutenfrie raw knekkebrød med de to litt slappe rødbetene som lå nederst i skuffen i kjøleskapet. Jeg er så heldig å ha en dehydrator, altså en liten ovn som kan tørke mat i saktegående tempo på lav varme. Dette er en fantastisk måte å lage mat på, fordi man bevarer næringsstoffene som om maten var helt fersk. I disse knekkebrødene er i tillegg frøene bløtlagt i seks timer.
Hvorfor bløtlegge:
- I tørre frø ligger masse næring lagra, og denne næringen blir aktivert når de bløtlegges.
- Bløtlegging gjør også at næringsstoffene blir gjort mer tilgjengelige for oss.
- Et bløtlagt frø er lettere fordøyelig.
- Smaken endrer seg og blir (etter min mening) mye bedre!
For mennesker med fordøyelsesproblemer/sykdommer kan bløtlegging av frø og nøtter ha spesielt mange fordeler.


Rating: 5
Deg:
Totaltid |
18 timer |
Porsjoner |
knekkebrød
|
Ingredienser
- 3 dl revet rødbete 3 dl revet rødbete = ca. 100 g
- 2 dl solsikkekjerner 2 dl solsikkekjerner = ca. 100 g
- 2 dl sesamfrø 2 dl sesamfrø = ca. 100 g
- 1 dl chiafrø 1 dl chiafrø = ca. 50 g
- 1 dl linfrø 1 dl linfrø = ca. 50 g
- 1 dl finhakkede valnøtter 1 dl finhakkede valnøtter = ca. 50 g
- 3 krm uraffinert salt jeg bruker himalayasalt
- 5 dl vann
Ingredienser
|
![]()
Stemmer: 2
Rating: 5 Deg:
Rate this recipe!
|
Framgangsmåte
- Riv rødbeter på et rivjern. Ha rødbetene i en bakebolle sammen med alle frøene, vann og salt.
- La stå på benken i ca. 6 timer. Etterfyll med litt vann underveis hvis du ser at det ligger tørre frø på toppen.
- Når det har gått ca. 6 timer så har frøene trukket til seg nok vann. Du har nå en litt seig deig som du kan lage knekkebrød av.
- Du kan enten bruke dehydrator eller steikeovn. Sett steikeovnen på underkant av 100 grader og sett ei sleiv i døra slik at noe av varmen slipper ut, eller sett dehydratoren på 42 grader.
- Fordel deigen jevnt utover bakepapir enten på vanlig steikebrett eller dehydratorbrett. Hvis du bruker vanlig steikebrett fyller du ca. 1,5 brett med oppskriften på 22 knekkebrød.
- La stå i dehydrator i ca. 12 timer eller i steikeovn i ca. 8 timer.