Bokhveteburger

Bokhveteburger

Visste du at bokhvete egentlig er ei nøtt og at den er en fjern slektning av rabarbra? Du får både hel og malt bokhvete, og den dyrkes i Sverige og Danmark. Bokhveten er dessuten glutenfri og perfekt å bruke som bindemiddel.

SUPERNØTTA

Men bokhvete er mer magisk enn som så: Den inneholder nemlig også kalium, magnesium, sink, selen og aminosyren lysin. Lysin er en av de essensielle aminosyrene som kroppen ikke selv klarer å fremstille, og som må tilføres gjennom kosten. Helt supert for de som ønsker å bytte ut kjøtt med plantebasert kost.

FOREKOMST I NORGE

I Norge regnes bokhvete som åkerugress og forekommer så langt nord som Trøndelag. Tidligere ble det sett på som «fattigmannskost» og ble også kalt «fattigmannshvete». Du finner den i glutenfrihylla på butikken.

BOKHVETEBURGER

Jeg simpelthen elsker å lage veganske burgere med bokhvete: deigen blir så lett å håndtere og steike, og konsistensen blir bare fenomenalt digg!

Server med det du liker av tilbehør. Jeg foretrekker potet- og søtpotetbåter og litt grønt, samt cashewkrem eller vegansk aioli. Burgerne smaker så godt i seg sjøl at jeg ikke synes de trenger en kraftig bbq-saus eller lignende.

Skriv ut

Bokhveteburger

Stemmer: 3
Rating: 5
Deg:
Rate this recipe!

Rett og region

Forberedelsestid

30 minutter

Lagetid

20 minutter

Totaltid

50 minutter

Porsjoner

burgere

Ingredienser

Rett og region

Forberedelsestid

30 minutter

Lagetid

20 minutter

Totaltid

50 minutter

Porsjoner

burgere

Ingredienser

Stemmer: 3
Rating: 5
Deg:
Rate this recipe!

Framgangsmåte

  1. Kutt soppen i halve skiver og ha den i ei tørr panne på litt under middels varme. Rør av og til. Poenget er at vannet i soppen skal fordampe. Dette kan ta opp til 30 minutter. Når du steiker sopp på denne måten, blir du kvitt alt vannet og det du sitter igjen med er en sopp som er konsentrert og smaker veldig, veldig godt! Altså masse umami.
  2. Mens du lar soppen dampe, kan du gjøre i stand resten av burgerdeigen. Kjør alle ingrediensene i ei kjøkkenmaskin til du har fått en passe jevn masse. Den skal ikke bli så jevn og smooth som farse. Hvis du er usikker på knivbladkvaliteten på kjøkkenmaskina, kan det lønne seg å ta de store ingrediensene for seg aller først.
  3. Når du ser at soppen har krympa og fått mørkere farge, kan du sette opp varmen. Ha i litt olje i panna og strø over salt og pepper, og steik i noen minutter til den blir gyllen.
  4. Bland soppen inn i burgerdeigen og form passelige burgere. Steik dem på middels varme i ei steikepanne i ca. 5 minutter på hver side.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.