Vegansk langtidsheva grytebrød

Hvis du ikke er glad i å kna og elte og sprute mjøl over hele huset, er dette en super oppskrift for deg. Og så smaker det utrolig godt med langtidsheva brød!

Stemmer: 4
Rating: 4.5
Deg:
Rating: 4.5
Deg:
Rate this recipe!
Forberedelsestid |
8 timer |
Lagetid |
1 timer |
Totaltid |
9 timer |
Porsjoner |
brød
|
Ingredienser
- 200 g siktet spelt
- 200 g havregryn
- 100 g sammalt spelt
- 100 g rugmjøl
- 100 g solsikkekjerner
- 5 g gjær
- 1 ts salt
- 1 ss olivenolje
- 5,5 dl vann
- 1 stk jerngryte med lokk eller keramisk gryte
Ingredienser
|
![]()
Stemmer: 4
Rating: 4.5 Deg:
Rate this recipe!
|
Framgangsmåte
- Bland alle de tørre ingrediensene i en bakebolle.
- Hell over kaldt vann og elt det sammen. Deigen skal være ganske klissete.
- La stå på benken i 8-12 timer med et klede over. Om den står lenger er det bare bra. Jo lengre tid, jo bedre smak.
- Dette punktet hender det vi hopper over hvis vi ikke gidder vente lenger. Men brødet blir luftigere hvis du tar deg tida: Elt brødet noen runder i bollen slik at deigen faller sammen. Etterhev i ca. 2 timer.
- Sett ovnen på 250 grader. Sett samtidig inn gryta du skal bruke. Vi bruker Knuspertopf og den lager veldig saftig og godt brød. En god jerngryte fungerer også.
- Ta ut gryta når ovnen har nådd 250 grader (den er grisevarm, så sørg for å bruke skikkelige grytekluter). Ha gjerne litt mjøl nederst i gryta, men det er ikke nødvendig. Den varme gryta gjør at deigen slipper kanten.
- Velt deigen over i gryta. Sett gryta på nederste rille i ovnen med lokket på.
- La stå i ca. 30 minutter. Ta av lokket og skru ned varmen til 225 grader. La stå i ca. 10-15 minutter til brødet har fått en gyllen farge.
- Velt brødet over på ei rist og bank med knoken for å teste om det er ferdig. Hvis du får en fin, hul lyd er brødet ferdig. Hvis ikke kan du ettersteke uten gryta i ca. 10 minutter.
- La avkjøle i ca. 15 minutter og spis med ditt favorittpålegg! Oppbevar på kjøkkenbenken under et kjøkkenhåndkle.
Author: HeleneGuaker