Langtidskokt tomatsaus

Langtidskokt tomatsaus smaker supergodt og er veldig fint å ha i fryseren. Det tar noen timer på plata, men du angrer ikke den dagen du er tom for ideer til middag, og kommer på at du har ferdiglagd saus i fryseren.
Det er veldig enkelt å lage, og smaker mye bedre enn ferdiglagd fra butikken eller den du lager når du har dårlig tid.
Sett av en helg du vet at det er noen hjemme noen timer, og lån naboens store kjele. De neste månedene kan du bare hente ut et glass fra fryseren når du trenger tomatsaus. Til pizza, chili sin carne, eller pasta bolognese. Eller bare på brødskiva med tamaristekt tofu oppå. Mm-mmm-mmmmm!

Rating: 4.75
Deg:
Rett og region
Forberedelsestid |
10 minutter |
Lagetid |
2 timer |
Totaltid |
2,5 time |
Porsjoner |
liter
|
Ingredienser
- 1 ss olje til steiking
- 1 stk liten gul løk finhakket
- 3 stk hvitløksfedd finhakket
- 8 dl grovhakket tomat
- 25 g soltørket tomat grovhakket
- 1 stk medium stor gulrot finhakket
- 2 stk selleristilker finhakket
- 2 ts vegansk buljongpulver 1 buljongterning erstatter ca. 2 ts buljongpulver
- 0,5 dl tomatpuré
- 3 krm salt
- 1 krm pepper
Rett og region
Ingredienser
|
![]()
Stemmer: 16
Rating: 4.75 Deg:
Rate this recipe!
|
Framgangsmåte
- Surr finhakket hvitløk og løk i en kjele på middels varme. Hvilken olje du velger her er ikke avgjørende i det store og det hele, men: å langtidskoke tomatsaus gir jo en slags italiensk følelse, og sammen med tomatsaus kommer jo olivenolje gående …
- Når løken har blitt blank og litt slapp, har du i gulrot og selleri. Stek i 3-4 minutter.
- Ha i resten av ingrediensene. Legg et lokk halvveis over kjelen for å unngå et nedspruta kjøkken. Kok på svak varme så lenge som mulig, gjerne hele dagen.
- Rør innimellom. Smak til når sausen har kokt i ca. 1,5 time. Kanskje trenger den litt flere soltørka tomater for skikkelig tomatsmak eller litt mer salt og pepper? Smaker den bittert? Kanskje trenger den en ørliten skje med nøttesmør. Smak, kok videre og gled deg til resultatet.
- Jo lengre tomatsausen koker, dess mindre og tjukkere blir den. Kanskje det holder med to timer for din gane? Den skal koke såpass lenge at den blir fyldig og rund på smak, men hvis du er vant med mat med mye sukker i, kan det godt hende du likevel ønsker å bruke litt søtning.
- Avkjøl og mos sausen med stavmikser hvis du ønsker en jevn saus. Her kan du velge om du vil ha chunky eller smooth saus.
- Ha sausen over på glass. Vi pleier å bruke gamle peanøttsmørglass eller små norgesglass. Merk glassene og putt dem i fryseren.
Notater
Hvis du planlegger å bruke sausen til “italienske” retter, kan du smaksette sausen med 2 ts oregano og 1 neve fersk basilikum per liter langtidskokt tomatsaus. Hvis du ønsker en mer nøytral saus, til feks moussaka, sløyfer du basilikum.