Vegansk taco med hjemmelaget krydder
Å få til taco sånn som vi nordmenn er vant med, er en utfordrende oppgave #oldelpaso osv. Jeg har prøvd diverse oppskrifter som jeg har funnet på nett uten suksess. Men så snakka jeg med venninna mi, Andrea, som inspirerte meg til å lage denne oppskriften. Denne gangen gikk det rett hematt, for å si det sånn.
Jeg briljerte til og med med hjemmelagde tacolefser. Nærmere ei meksikansk tacovogn (i Mexico!) har jeg aldri vært.
Under finner du oppskrift til kjøtt som ikke er kjøtt (derav navnet nøttekjøttn’t), marinade, salsa og lefser. Og her er oppskrift på min veganske rømme.
Tips! Begynn med salsaen.
Stemmer: 16
Rating: 4.69
Deg:
Rating: 4.69
Deg:
Rate this recipe!
Rett og region
Forberedelsestid |
30 minutter |
Lagetid |
2 timer |
Totaltid |
2,5 timer |
Porsjoner |
personer
|
Ingredienser
Tacomarinade
- 1 dl olivenolje
- 4 hvitløksfedd store, finhakka eller pressa
- 1 ts kajennepepper 1 ss hvis du har en tøff gane
- 45 g gul lauk finhakka (1 gul lauk = ca. 90g)
- 1 ss paprikapulver
- 3 ts spisskummen
- 2 krm himalayasalt
- 1 krm pepper
- 0,5 stk lime med kjøtt
- 10 g fersk koriander med stilk, finhakka
- 0,5 stk rød chilli finhakka, uten frø. Hvis du liker det sterkt kan du ha med litt frø.
Nøttekjøttn't
- 240 g valnøtter bløtlegges i to timer. Kan også halvblandes med mandler/cashew/kokte bønner
- 1 ss tomatpuré
- 1 ss soltørka tomat bløtlagte i ca. 2 timer
- 1 krm himalayasalt for å smake til
Salsa
- 0,5 dl olivenolje
- 45 g rødløk finhakka (1 rødløk = 90g)
- 4 fedd hvitlauk finhakka eller pressa
- 0,5 stk rød chilli uten frø om du ikke vil ha hot salsa
- 390 g hermetisert tomat grovhakka
- 1 ts himalayasalt
- 1 krm pepper
- 1 ts limesaft
- 10 g fersk koriander med stilk, finhakka
Hjemmelagde tacolefser, 12 stk
- 7 dl sammalt spelt ca. 300 g.
- 1 dl finmalt spelt
- 1 ts himalayasalt
- 3 dl vann
- ekstra mel for utbaking
Rett og region
Ingredienser
Tacomarinade
Nøttekjøttn't
Salsa
Hjemmelagde tacolefser, 12 stk
|
Stemmer: 16
Rating: 4.69 Deg:
Rate this recipe!
|
Framgangsmåte
Tacomarinade
- Bland ingrediensene til marinaden i en bolle som også kan romme valnøttene etterpå.
Nøttekjøttn't
- Bløtlegg valnøttene i ca. 2 timer for å rense nøttene for bitterstoffer. Bløtlegg samtidig de soltørka tomatene hvis du bruker den tørre typen.
- Skyll nøttene og kjør dem i kjøkkenmaskin eller finhakk skikkelig godt.
- Bland nøttene sammen med marinaden og la trekke et par minutter.
- Steik nøtteblandinga på middels varme i ei steikepanne i ca. 1 minutt. Ha i tomatpuré og soltørka tomat. Ikke kast tomatvannet, ha det over på glass og bruk det som smaksforsterker neste gang du lager tomatsaus. Det er masse umami i dette vannet! Kan lett fryses uten at smaken forringes.
- Steik i noen minutter og smak til med salt.
Salsa
- Varm olja på middels varme i en liten kjele med tjukk bunn. (Det svir seg lett i kjeler med tynn bunn).
- Steik lauk i ca. 5 minutter.
- Ha i finhakka hvitlauk og chilli og steik i ytterligere 2-3 minutter.
- Ha i resten av ingrediensene og la koke på svak varme i ca. to timer.
Hjemmelaga tacolefser
- Bland mjøl og salt i en bakebolle.
- Ha i vann og rør/elte til du får en fast deig.
- Kna deigen på benken og juster med litt mer mjøl om deigen er for klissete. Evt. mer vann om den er for tørr.
- Form deigen til en bolle/ball og klem den ned. Del opp i biter med en slikkepott. Hver bit skal veie ca 60 gram.
- Utbakinga kan foregå på to måter: a) Form hver bit til ei rund leiv på størrelse med hånda di. Dette er en veldig relativ størrelse, men den er viktig når du står over panna og skal til å legge leiva i panna. Hvis du er en skikkelig brande med hender større enn panna, vil jeg anbefale å bruke ei middels stor damehånd som mål. Eller b): Bruk en god del mjøl og bak ut med kjevle. Da blir lefsene større i omkrets og tynnere. Hvis du har bakeskills kan det hende dette er din måte å gjøre det på.
- Sett ei tørr panne over sterk varme. Hvis plata di går opp til 10, velg 8 eller 9.
- Når panna er varm tar du enten a) ei leiv i handa og strekker den litt før du legger den i panna. Så klemmer du den ut mot kantene av panna med fingra. La steike i 1-2 minutter på hver side. Eller b) klask den tynne lefsa oppi panna og la steike i ca 30 sekunder på hver side. La ligge på en tallerken, sånn som du ville lagt pannekaker. Da blir lefsene mjuke til du skal spise dem.
- Første gangen jeg lagde hjemmelaga lefser tenkte jeg: "Herregud, dette går da ikke, de blir altfor tjukke og firkanta og rare!" Men jeg sto på og stekte opp hver leiv, og jommen ble de både sjukt digge og absolutt mulige å fylle med taco. Hvis du er skikkelig god med kjevlet, kan du naturligvis lage mye tynnere lefser.
- Lykke til!
Notater
Jeg anbefaler å bløtlegge nøttene så fort du har fått salsaen på ovnen. Når det er gjort kan du begynne med lefsene.
Author: HeleneGuaker