Cuisine: Himmelen

Vegansk sjokoladepålegg

Vegansk sjokoladepålegg

Jeg har en kompis på 11. Da han var rundt 7-8 skulle jeg passe han en ettermiddag. Sulten meldte seg, og han spurte om å få brødskive med sjokoladepålegg på. Jeg sa at det kom han aldri til å få servert av meg. ALDRI! For jeg er hu som ikke serverer brød med sjokolade på. Inntil nå … Les mer...

Vegansk vaniljeis med kokosmelk og sjoko-crunch

Vegansk vaniljeis med kokosmelk og sjoko-crunch

Jeg har lenge tenkt: nei, vegansk pinne-is, det er for avansert for meg. Men endelig klarte jeg å samle nok mot til å teste det ut, og det var ikke vanskelig i det hele tatt. Faktisk så ble det en kjempesuksess! Dette blir ikke siste pinne-is-oppskriften fra meg, det lover jeg. Les mer...

Lompelunsj med rødbethummus

Lompelunsj med rødbethummus

… og tamaristekt tofu. Jeg blir aldri lei av å finne på raske måltider som både metter godt og kan pakkes i en matboks. Lompelunsj er helt genialt, og jeg har alltid ei pakke lomper liggende. Cluet er å fylle dem med noe skikkelig digg. Les mer...

Linsesuppe med søtpotet og ingefær

Linsesuppe med søtpotet og ingefær

Jeg står midt oppe i et heftig oppussingsprosjekt, og da trenger jeg rask mat som lager seg sjøl. Dette er akkurat en sånn type rett, i tillegg er den mettende og varmende i det ustabile vårværet. Les mer...

Ovnsristede mandler med kanel og agave

Ovnsristede mandler med kanel og agave

Disse mandlene er helt uimotståelige, virkelig helt umulig å holde fingra unna. De har en rund og smøraktig smak, og før du veit ordet av det er skåla tom. En perfekt snacks å servere venner eller familie – eller deg selv – på fredagskvelden. Les mer...

Rehydrert soltørka tomat

Rehydrert soltørka tomat

Jeg kjøper alltid soltørka tomat som ikke ligger i olje. Dette fordi de ofte kommer i den billigste oljen, som er helt uten smak. I tillegg er det kanskje tilsatt en hel haug med greier for konservering, samt smakstilsetninger. Ulempen med å kjøpe tørre er jo nettopp det: De er fryktelig tørre og ganske skosåleaktige å spise. Les mer...

Vegansk proteinbar med mandler og kakao

Vegansk proteinbar med mandler og kakao

Drømmer du om en proteinbar som smaker sjukt digg uten å etterlate et tonn dårlig samvittighet? Da har drømmen din nettopp gått i oppfyllelse!
Les mer...

Vegansk valnøttsmørbrød

Vegansk valnøttsmørbrød

Ute snør det sidelengs, mens inne hos oss er det smørbrødfest! Denne oppskriften ville vi ikke klart like bra uten Oatly påMackan, som er en vegansk smøreost laget på havre og raps. Les mer...

Bananbrød

Bananbrød

Dette bananbrødet er det klassiske bananbrødet, med saftig og smøraktig smak. Når jeg baker dette blir det ikke liggende spesielt lenge! Les mer...

Sitrussalat med spinat og kremet balsamico

Sitrussalat med spinat og kremet balsamico

Skal du spise sterk eller kraftig krydret mat? Da kan denne friske og syrlige sitrusssalaten skape en perfekt balanse til måltidet ditt. Les mer...

Varm kakao med chilli og kanel

Varm kakao med chilli og kanel

Rett før jul er det typisk å bli litt snufsete, og hvis det skjer lager jeg meg alltid en kopp varm kakao med chilli og kanel. Dette er min favoritt-trøst når jeg begynner å føle meg litt krank, og kanskje er det ikke bare en trøst: Kakao inneholder jo som kjent mye antioksidanter også! Les mer...

Råsunne kuler #3

Råsunne kuler #3

Jeg blir aldri lei av å finne på nye varianter av disse raw dessertkulene. Kjær kule har mange navn, og de kalles både energikuler, daddelkuler, kakaokuler og raw balls. Jeg har gått inn for å innføre «råsunne kuler», og her får du oppskriften til min variant nr. 3. Les mer...

Vegansk avokadosandwich med sennepssaus

Vegansk avokadosandwich med sennepssaus

Grovbrød med pålegg er fast innslag i hundretusenvis av matpakker hver dag her i Norge. Da jeg begynte å spise plantebasert, var pålegg på skiva det jeg så på som mest utfordrende. Nå har det kommet mange ferdiglagde veganske produkter i butikkene, men jeg liker å lage mitt eget pålegg fortsatt. Les mer...

Lun fennikelsalat med appelsin og quinoa

Lun fennikelsalat med appelsin og quinoa

I går hadde jeg kjempedårlig tid, men jeg var veldig sulten. Jeg åpnet kjøleskapet og visste at det begynte å bli relativt tomt. I grønnsaksskuffen lå det kun en ensom fennikel som jeg kjøpte for flere uker siden, fordi jeg hadde tenkt å fermentere den. Det hadde jeg altså ikke klart. Men jeg måtte jo ha noe å spise! Les mer...

Fries med vegansk cheddar

Fries med vegansk cheddar

Jeg leter stadig etter nye måter å bruke vegansk cheddar på. Et av de mest åpenbare bruksområdene etter tortillachips er naturligvis fries. Les mer...

Råsunne kuler #2

Råsunne kuler #2

Disse kulene er så gode at de er vanskelige å motstå. Men heldigvis er de så sunne at det ikke gjør noe å spise litt hver dag! Les mer...

Veganske rødbetburgere

Veganske rødbetburgere

Høsten er rødbet-tid, og denne smakfulle og antioksidantrike grønnsaken gjør seg utrolig godt i veganburgere.

Tips 1: Server med vegansk cheddar. Klikk her for oppskrift.

Tips 2: Lag mange og frys ned. De er helt perfekte å ta opp fra fryseren om morgenen hvis du veit at du har en travel ettermiddag.

 

 
Les mer...

Vegansk langtidsheva grytebrød

Vegansk langtidsheva grytebrød

Hvis du ikke er glad i å kna og elte og sprute mjøl over hele huset, er dette en super oppskrift for deg. Og så smaker det utrolig godt med langtidsheva brød!
Les mer...

Råsunne kuler

Råsunne kuler

Ønsker du å kose deg uten dårlig samvittighet? Da anbefaler jeg å lage kakaokuler med nøtter og dadler. Konsistensen er mjuk og saftig, og så smaker det så utrolig godt. Med disse sunne fristelsene i hus er det lørdag hele uka!
Les mer...

Himmelsk cashewkrem

Himmelsk cashewkrem

Dette er et veldig allsidig tilbehør, som passer like godt på skiva som til middagen. En sånn type krem er like essensielt for en veganer å ha i kjøleskapet som spinat er for Skipper’n. Jeg bruker denne både på skiva, i wrap, på pizza, i lasagne og moussaka. Blant annet.
Les mer...

Tomatrisotto

Tomatrisotto

«Dette smaker som noe du får på restaurant». Sa Mannen da han fikk smake denne risottoen. Det sier faktisk litt, for han er min skarpeste kritiker. Den må lages med litt kjærlighet og omtanke, og er unnagjort på en time.
Les mer...

Vegansk taco med hjemmelaget krydder

Vegansk taco med hjemmelaget krydder

Å få til taco sånn som vi nordmenn er vant med, er en utfordrende oppgave #oldelpaso osv. Jeg har prøvd diverse oppskrifter som jeg har funnet på nett uten suksess. Men så snakka jeg med venninna mi, Andrea, som inspirerte meg til å lage denne oppskriften. Denne gangen gikk det rett hematt, for å si det sånn.

Jeg briljerte til og med med hjemmelagde tacolefser. Nærmere ei meksikansk tacovogn (i Mexico!) har jeg aldri vært.

Under finner du oppskrift til kjøtt som ikke er kjøtt (derav navnet nøttekjøttn’t), marinade, salsa og lefser. Og her er oppskrift på min veganske rømme.

Tips! Begynn med salsaen.
Les mer...

Snøpostei

Snøpostei

Dette pålegget er en sikker vinner hvis du ønsker en fiber- og proteinrik start på dagen. Også smaker det helt episk godt på knekkebrødet med semitørka cherrytomater.

Vi lager store porsjoner av denne posteien og fryser ned. Den er laga av kokte bønner og er like fin selv etter å ha vært fryst.

I oppskrifta tar vi utgangspunkt i at du bruker ferdigkokte hermetiske hvit bønner fra butikken. Har du lyst til å heve smaken, så kan du gjøre som oss og koke tørka bønner selv. Nedenfor ser du hvordan vi gjør det.
Les mer...

Ostn’t – vegansk cashewpålegg

Ostn’t – vegansk cashewpålegg

Som vi veit, er n’t en forkortelse av «not» på engelsk og brukes for å understreke det motsatte. Dette er altså ikke ost. Det er bare helt absurd godt. Oppskrifta krever litt innsats, men hvis du er en vegansk foodie vil vil anbefale å prøve. Det er så verdt det!

Oppskrifta er fra Ficus Compassion, og vi gjengir den med tillatelse fra dem.
Les mer...

Bakt potet i ovnen

Bakt potet i ovnen

UmamiRama har mange minner fra den tida da toppen av kransekaka var å få seg en bakt potet med ost og skinke etter en lang kveld på byen. Den tida er over, og heldigvis for det, kan man vel si.

Nå er tida inne for å ta bakt potet tilbake og gjøra den litt mer raffinert. Se tips til topping her:

Tomatpesto

Vegansk bønnepostei med tamari

Luksushummus
Les mer...

Fylt aubergine med tomatsaus

Fylt aubergine med tomatsaus

Du har smakt aubergine. Du har smakt tomatsaus. Denne velbalanserte retten derimot, tør vi tippe på at er første, men garantert ikke siste gangen du spiser.

Bord fullt av fristelser

På bildet ser dere (fra toppen):

  • Ovnsbakte søtpoteter
  • Tåke-lemonade
  • Vegetar Chorizo (til en gjest med glutenallergi. Disse er IKKE veganske)
  • MeinKlang (biodynamisk hvitvin fra Østerrike)
  • Italian Sausage fra Tofurky
  • Potetsalat
  • Fylt aubergine med tomatsaus.

Les mer...

Potetsalat med soyapølse

Potetsalat med soyapølse

Hjemmelaga potetsalat slår all butikkjøpt, spør du oss. Denne er frisk og gjør seg godt til ei smakfull soyapølse.

UmamiRama anbefaler Vianas «Real Jumbos». De har mild røkt smak og er lette å like.

Her finner du oppskrift til rømmedip.
Les mer...

Cashewost fra Ficus Compassion (gratineringsost)

Cashewost fra Ficus Compassion (gratineringsost)

Denne nydelige oppskrifta vil jeg anbefale alle å prøve. Som gammal osteavhengig (før jeg ble veganer), kan jeg med hånda på magan si at dette er en innertier.

Bruk den som mozzarella på pizza

Oppskrift på pizzabunn finner du her.

Perfekt som gratineringsost

Den er også perfekt som gratineringsost på lauksupper, lasagner. o.l.

Egner seg ypperlig i ostesauser

Hvis du er lei pizza og ønsker å gjøre noe anna med resten av osten, kan du varme den opp igjen med litt plantemjølk og bruke den som pastasaus. Hvis du ikke digger pizza eller lauksuppe og bare vil ha pastasaus, kan du bruke 1 ss maisstivelse i stedet.

Les mer...