Arkiver: Oppskrifter

Cashew- og tahinidressing

Cashew- og tahinidressing

Denne dressingen bruker vi på falafel, på brødskiva eller til salat. Tahini er helt enkelt malte sesamfrø, og det er supersunt! Sesamfrø inneholder som kjent lite metta fett, og har høye nivåer av blant anna magnesium og kalsium. Les mer...

Ovnsrista mandler

Ovnsrista mandler

Disse godsakene kan du bruke som garnityr på middagen, som deilig crunch i wrap eller bare som snacks. Lurt å lage dobbel porsjon, i grunn. Eller trippel. Når jeg tenker meg om.
Les mer...

Vegansk pasta bolognese [VIDEO]

Vegansk pasta bolognese [VIDEO]

Denne retten har en hemmelig ingrediens som vi skal avsløre nå: Cashewsmør. Hva? Nøttesmør i min bolognese, det høres rart ut, tenker du kanskje. Men bare prøv. Du kommer ikke til å angre. Les mer...

Himmelsk cashewkrem

Himmelsk cashewkrem

Dette er et veldig allsidig tilbehør, som passer like godt på skiva som til middagen. En sånn type krem er like essensielt for en veganer å ha i kjøleskapet som spinat er for Skipper’n. Jeg bruker denne både på skiva, i wrap, på pizza, i lasagne og moussaka. Blant annet.
Les mer...

Vegansk falafel

Vegansk falafel

Falafel lages på mange ulike måter, men hvis du først har smakt en som er laga på ferske kikerter, da går du aldri tilbake til de som lages på kokte. I hvert fall var det slik for oss! Les mer...

Parmevegano – glutenfri vegansk parmesan [VIDEO]

Parmevegano – glutenfri vegansk parmesan [VIDEO]

Dette er et avhengighetsskapende (og nesten livsviktig) tillegg i et vegansk kosthold. Kan brukes som smakstilsetter, tilbehør og pålegg. Og det er veldig, veldig enkelt å lage. Les mer...

Tomatrisotto

Tomatrisotto

«Dette smaker som noe du får på restaurant». Sa Mannen da han fikk smake denne risottoen. Det sier faktisk litt, for han er min skarpeste kritiker. Den må lages med litt kjærlighet og omtanke, og er unnagjort på en time.
Les mer...

Vegansk granola med kokos og valnøtt

Vegansk granola med kokos og valnøtt

Problemet med de fleste butikkjøpte granolaer er at de er dyre, sjelden økologiske, og inneholder ting man kunne klart seg uten. Derfor lager jeg min egen veganske granola. Les mer...

Oljebasert pesto

Oljebasert pesto

Min favorittpesto er den krema varianten. Men noen ganger har man lyst på noe lettere. Her er noe lettere.
Les mer...

Buddha bowl

Buddha bowl

Denne retten har jeg ikke funnet opp selv, men jeg elsker den og lager den gaaanske ofte. Hvorfor? Fordi den er så å si umulig å gjøre feil, den er enkel å lage og den er supersunn. Og så smaker den skikkelig digg.
Les mer...

Vegansk tomatpesto

Vegansk tomatpesto

Pålegg er det vi synes er vanskeligst å gjøre spennende. Men her er et allsidig og mildt pålegg som også er digg på pastaen eller til ovnsbakte poteter.
Les mer...

Lunsjsmoothie med jordbær, mango og banan

Lunsjsmoothie med jordbær, mango og banan

Jeg elsker smoothies og de fryste bærene fra Kolonihagens økoserie på Rema1000. I kombinasjon med havregryn og chiafrø blir det en mettende og superfrisk lunsjsmoothie. Les mer...

Vegansk cæsarsalat med tofu-krutonger og pasta

Vegansk cæsarsalat med tofu-krutonger og pasta

Det er sommer og vi har lyst på noe lett i denne skremmende varmen. Derfor bestemte oss for å prøve noe som ingen av oss har smakt siden vi gikk over til plantebasert kosthold, nemlig cæsarsalat. Les mer...

Vegansk cæsardressing

Vegansk cæsardressing

Visste du at verken cæsarsalat eller cæsardressing er oppkalt etter Julius Cæsar? Den ble heller ikke unnfanget i Roma, eller noen andre steder i Italia for den saks skyld. Les mer...

Vegansk taco med hjemmelaget krydder

Vegansk taco med hjemmelaget krydder

Å få til taco sånn som vi nordmenn er vant med, er en utfordrende oppgave #oldelpaso osv. Jeg har prøvd diverse oppskrifter som jeg har funnet på nett uten suksess. Men så snakka jeg med venninna mi, Andrea, som inspirerte meg til å lage denne oppskriften. Denne gangen gikk det rett hematt, for å si det sånn.

Jeg briljerte til og med med hjemmelagde tacolefser. Nærmere ei meksikansk tacovogn (i Mexico!) har jeg aldri vært.

Under finner du oppskrift til kjøtt som ikke er kjøtt (derav navnet nøttekjøttn’t), marinade, salsa og lefser. Og her er oppskrift på min veganske rømme.

Tips! Begynn med salsaen.
Les mer...

Snøpostei

Snøpostei

Dette pålegget er en sikker vinner hvis du ønsker en fiber- og proteinrik start på dagen. Også smaker det helt episk godt på knekkebrødet med semitørka cherrytomater.

Vi lager store porsjoner av denne posteien og fryser ned. Den er laga av kokte bønner og er like fin selv etter å ha vært fryst.

I oppskrifta tar vi utgangspunkt i at du bruker ferdigkokte hermetiske hvit bønner fra butikken. Har du lyst til å heve smaken, så kan du gjøre som oss og koke tørka bønner selv. Nedenfor ser du hvordan vi gjør det.
Les mer...

Vegansk bananbrownie

Vegansk bananbrownie

Dette er den samme oppskrifta som vi bruker på bananbrød med blåbær, bare at vi har bytta ut blåbær med rå kakao.

Brownie er jo en kompakt sak opprinnelig, derfor har vi ikke lagt inn bakepulver som et alternativ i denne oppskrifta, sånn som vi har gjort i bananbrødet. Her er det opp til hver enkelt å finne sin favoritt. Vi prøver å unngå bakepulver så godt det lar seg gjøra på grunn av den litt ufine ettersmaken.
Les mer...

Vegansk bananbrød med blåbær

Vegansk bananbrød med blåbær

Bananbrød er en lettvin og sunn dessert hvis du velger de riktige ingrediensene. Ettersmaken av bakepulver er ingen favoritt her i huset, så det pleier vi ikke å bruke. Som du kan se på bildet, blir bananbrødet derfor noe kompakt.

Oppskrifta er ikke veldig søt, men likavæl kjempegod. Og den kan avanseres i det uendelige. Se tips helt nederst i oppskrifta. Les mer...

Grønnsaksstuing med sopp

Grønnsaksstuing med sopp

Dette er en enkel siderett som du kan servere hvis du skal ha veganere eller laktoseintolerante på besøk. Bruk den til gnocchi eller annen type pasta, eller til tamaristekt tofu og kokt ris.

Det du ser her er ei grunnoppskrift, den kan varieres i det uendelige!

Nederst i oppskrifta kan du se tips til variasjon.
Les mer...

Ostn’t – vegansk cashewpålegg

Ostn’t – vegansk cashewpålegg

Som vi veit, er n’t en forkortelse av «not» på engelsk og brukes for å understreke det motsatte. Dette er altså ikke ost. Det er bare helt absurd godt. Oppskrifta krever litt innsats, men hvis du er en vegansk foodie vil vil anbefale å prøve. Det er så verdt det!

Oppskrifta er fra Ficus Compassion, og vi gjengir den med tillatelse fra dem.
Les mer...

Bakt potet i ovnen

Bakt potet i ovnen

UmamiRama har mange minner fra den tida da toppen av kransekaka var å få seg en bakt potet med ost og skinke etter en lang kveld på byen. Den tida er over, og heldigvis for det, kan man vel si.

Nå er tida inne for å ta bakt potet tilbake og gjøra den litt mer raffinert. Se tips til topping her:

Tomatpesto

Vegansk bønnepostei med tamari

Luksushummus
Les mer...

Fylt aubergine med tomatsaus

Fylt aubergine med tomatsaus

Du har smakt aubergine. Du har smakt tomatsaus. Denne velbalanserte retten derimot, tør vi tippe på at er første, men garantert ikke siste gangen du spiser.

Bord fullt av fristelser

På bildet ser dere (fra toppen):

  • Ovnsbakte søtpoteter
  • Tåke-lemonade
  • Vegetar Chorizo (til en gjest med glutenallergi. Disse er IKKE veganske)
  • MeinKlang (biodynamisk hvitvin fra Østerrike)
  • Italian Sausage fra Tofurky
  • Potetsalat
  • Fylt aubergine med tomatsaus.

Les mer...

Smoothiebowl med havregryn og frø

Smoothiebowl med havregryn og frø

Jeg skulle i et viktig møte. Men så var jeg så fryktelig trøtt etter dårlig søvn på natta … og så la jeg meg ned etter frokost, akkurat lenge nok til ikke å få tid til lunsj. Men jeg visste jo at jeg MÅTTE spise før det viktige møtet! What to do?

Løsningen ble smoothiebowl med havregryn og frø i norgesglass. Og et ørlite fryseelement helt nederst i sekken. I og med at jeg er veldig glad i mat og trener mye, lagde jeg en skikkelig raus porsjon for å være helt sikker på at jeg kom til å bli mett. Det ble jeg også, og jeg fikk masse nysgjerrige blikk på t-banen ned til byen.

 
Les mer...

Vegansk lauksuppe med gratinert cashewost

Vegansk lauksuppe med gratinert cashewost

Har du lyst til å imponere deg selv og andre med en fransk klassiker? Da er vår veganske lauksuppe midt i blinken.

Den lager seg nesten sjøl, et et fyrverkeri av smaker, og billig (hvem ville trodd det?).

Som gratineringsost bruker vi cashewosten som du finner oppskrift på her.

Bon appétit! Les mer...

Økologisk pizzabunn

Økologisk pizzabunn

Ferdig pizzabunn er digg. Hjemmelaget pizzabunn er fantastisk. Heløkologisk og hjemmelaget pizzabunn er uslåelig.

Å lage den hjemme er enkelt. Du trenger ikke å kunne kaste den rundt i luften som en ekte italiener for å få den ekte italienske smaken. Hemmeligheten ligger nemlig i råvarene.

For den luftigste og fineste pizzabunnen, bruk mjøltypen Tipo 0 (null). Dette er det fineste mjølet du kan få tak i, og det er utmerket til din pizzabunn.

Forslag til vegansk pizzatopping:

I tillegg kan du ha på god olivenolje rett før du serverer pizzaen.

Slik lager du luftig og sprø pizzabunn hjemme:
Les mer...

Tåke-lemonade med sitron og agavesirup

Tåke-lemonade med sitron og agavesirup

Kan vi friste med en internasjonal klassiker som smaker bedre enn saft og er sunnere en brus?

Lemonade fås både som klar og tåket. Vi liker den best med alt fruktkjøttet fra nypressede økologiske sitroner. Dette kjennetegnes på den tåkete (uklare) fargen.

Denne forfriskende drikken passer på varme sommerdager og i selskap. Ikke minst, den er kjapp, enkel, og kjempegod. Prøv selv davel!
Les mer...

Vegansk rømmedip

Vegansk rømmedip

Denne dip-en passer kjempegodt til nachochips, potetgull eller potetsalat. Vegansk iMat fraiche fra Oatly gjør det lett å spise vegansk i grillsesongens tid.
Les mer...

Potetsalat med soyapølse

Potetsalat med soyapølse

Hjemmelaga potetsalat slår all butikkjøpt, spør du oss. Denne er frisk og gjør seg godt til ei smakfull soyapølse.

UmamiRama anbefaler Vianas «Real Jumbos». De har mild røkt smak og er lette å like.

Her finner du oppskrift til rømmedip.
Les mer...

Rødbet- og linsesalat

Rødbet- og linsesalat

En nydelig forrett eller tilbehør på et tapasbord. Legger du til quinoa blir det en proteinrik og fullverdig lunsj.
Les mer...

Gul smoothie

Gul smoothie

Det er gøy å drikke grønnsaker! I motsetning til juice, der alle de viktige fibrene er pressa vekk, er smoothie et mettende og mye sunnere alternativ.

Ikke prøvd paprika i smoothie noen gang før, sier du? Nå har du muligheten.
Les mer...